Ny kolleksjon fra Heldre

heldre jan mayen

– testet i ekstreme forhold

Inspirert av norske eventyrere gjennom tidene, og med en direkte kobling til Stein P. Aasheims tur over Grønland i 1988, er Heldres Jan Mayen-kolleksjon klar for ekstreme forhold.

"Vestkysten eller døden"

Med disse ordene la Fridtjof Nansen i vei over grønlandsisen i 1888.
«Vestkysten eller nødpeilesender» sa Stein P. Aasheim da han og hans kamerater fulgte i Nansens fotspor hundre år etter, utstyrt som tro kopier av de gamle helter.

Våre designere – lenge før de laget klær for Heldre – laget den gang bekledningen til Aasheims ekspedisjon. Nå, mer enn 30 år senere, er Heldre tilbake i den norske eventyrertradisjonen. Senest med en tur fra Hardanger i vest, til Slottet i øst.

Den nye kolleksjonen er laget på en del av de samme prinsippene som det gamle ekspedisjonsutstyret – lag på lag med ull, og tettvevd bomull ytterst.

Bomull – naturlig beskyttelse.

I en verden full av teknisk bekledning, impregneringer, nano-coating og gore-tex, har bomullen nesten mistet sin plass i turbekledningen. Men bomullen har egenskaper som gjør den bedre egnet til å stå imot kulde og vind enn man skulle tro. I tillegg er bomullens naturlig pustende egenskaper umulig å gjenskape med syntetiske materialer.

Når bomull tar til seg fuktighet utvider fibrene i stoffet seg, og gjør det tettere.
Heldre Jan Mayen er også sydd med bomullstråd, slik at også sømmene blir motstandsdyktige mot vær og vind. Jo mer fuktig snø stoffet utsettes for, jo mer motstandsdyktig blir det.

For å få til denne effekten er det viktig at stoffet blir «slått hardt» under veving. Det betyr at trådene blir trykket hardt sammen, og mellomrommene mellom fibrene i stoffet blir så lite som mulig.

Vi har brukt mye tid og ressurser på å få laget det perfekte bomullsmaterialet. Å finne den perfekte balansen av tetthet og bevegelighet har tatt rundt et og et halvt år med prøving og feiling.

Resultatet er et pustende ytterlag, som blir mer motstandsdyktig mot vær og vind jo mer vær og vind det utsettes for.

Form og funksjon

Som vi har slått fast er Heldre Jan Mayen Collection bygget på en stø og utprøvd lest. Testet under ekstreme forhold, og bygget for å tåle kulde og vind. Dette gjør at plaggene trenger et litt annerledes design enn moderne varianter av turbekledning.

For å sikre best mulig ventilasjon og isolasjon må Heldres nye kolleksjon ha en videre passform enn vanlig. Dette er for å gi tilstrekkelig luft mellom mellomlag og ytterlag. Denne luften er alfa og omega når det er kaldt ute. Derfor er spesielt anorakken sidere og videre enn vanlig.

Når en er «i marsj», og forholdene er harde må man kunne betjene det meste med votter på. Derfor kan alle lommer og hemper betjenes uten å ta av seg vantene. Glidelåsen på anorakken er ekstra grov, slik at den kan betjenes selv om is og snø legger seg på den. Når man er i uvær, og man må åpne noe, må man være sikker på at man får lukket det – ellers blir det fort farlig.
Bak glidelåsen er det også en hel kile (stoffstykke), som sørger for at man kan lufte uten å få vind og fukt ned i halsen.

På innsiden av hetten er det knapper for å kunne feste ulveskinn/pelskrage for de virkelig stormfulle turene. Pelskragen følger ikke med, men alt er lagt til rette for feste og bruk dersom utstyret skal brukes under ekstreme forhold.


Slik kler du deg lag på lag i Heldre Jan Mayen Collection

  1. Innerlag med ull, som ullundertøy eller ullbrynje.
  2. Mellomlag med tykkere ull (strikkegenser etc.).
  3. Heldre Jan Mayen Collection ytterst
Copyright © Elements Production AS