Skiførere i ordentlig ruskevær på vidda

Skikkelig stresstest

Arne Kristian Glück-Teigland er mannen bak den strabasiøse turen kalt Dronning Sonjas Honnørmarsj, som gikk fra Hardanger i vest til Slottet i øst. Kledd i Heldres nye Jan Mayen Collection fra topp til tå, fikk turfølget – med Glück-Teigland i spissen – gjennomgå noe av det røffeste norsk vær har å tilby.

– Ja, det lugget litt et par dager – reint værmessig, humrer Glück Teigland, i det som best kan beskrives som en real underdrivelse.

Bakgrunn

Ak Glück-Teigland er ikke bare en ekstremturentusiast med en hang til lange turer, hardt vær og generelt tøffe forhold. Han er også daglig leder for Hardanger Musikkfest, en kammermusikkfestival i Ullensvang.

– I 2020 hadde festivalen temaet «svevn». For å markere det årets tema, skulle vi ha en nattevandring på Dronningstien under festivalen. Denne ble dessverre avlyst, men vi var ikke helt ferdige med tur-idéen, forteller Glück-Teigland.

Årets festival har temaet «riter». Riter er sosiale seremonier som markerer hendelser eller overganger.

– Da kom vi på å samle en gjeng for å gå over fjellet, og invitere dronningen personlig. Samtidig som vi ville kaste lys på ritualer og linjer mellom vest og øst. Det finnes bl.a. fem-seks historiske «slep», eller spor, som går over vidden mellom vest og øst. Vi fulgte delvis et av disse, kalt Nordmannsslepa, sier han.

Ekstreme forhold

En tur fra Hardanger til Oslo er ikke noen søndagstur.

— På turen over fjellet fikk vi noen av de verste forholdene man kan tenke seg. 18-22 sekundmeter vind rett imot, og et par kuldegrader. På en test-tur i januar fikk vi ned mot 30 kuldegrader. Da er det viktig med bekledning som kan tåle elementene, kan Glück-Teigland fortelle.

Designet på Heldres nye kolleksjon er laget for å fungere som et skjold mot elementene. Den romslige passformen gir plass til et isolerende luftlag, og det nøye utvalgte bomullsstoffet blir tettere jo mer vær det utsettes for.

— Vi hadde testet klærne grundig på forhånd, og det var ingen bombe at været ble som det ble. Jeg hadde ikke tatt på meg klærne uten at jeg hadde stolt på dem. Det er utrolig kjedelig om noe ryker underveis.

Det kan nemlig bli «litt krise», som Glück-Teigland beskriver det.

— Det var ikke sikt fra første til siste mann. Så om noe ryker når man er i marsj så må man opp med telt, og elleve mann må se på at én bytter klær.

Bomullspanser mot elementene

Historien bak den nye Heldre-kolleksjonen drar noen ganske store linjer til ekspedisjoner og ekstremturer. Men hvordan oppleves Heldre Jan Mayen Collection i bruk, når værgudene kjemper imot så best de kan?

— Det som er bra er at det tar vinden godt, altså! Selv om det var vått både av svette og snø, så holdt det mål. Og vi hadde noen av de verste forholdene man kan tenke seg: ikke mange minus, sterk vind og snø – til dels sludd, forteller Glück-Teigland.

Å kle seg lag på lag for å isolere kroppen mest mulig er viktig når man er ute på tur. Og det er et absolutt krav når man skal ut på turer av det kaliberet som turfølget til Glück-Teigland gjennomførte.

— Jeg hadde bare netting under. Noen brukte strikkegensere. Alle hadde et tynt ull-lag under og varierende mellomlag. Det er romslige klær, noe som er bra. Luften mellom kroppen og klærne er det som gjør at du holder varmen, forklarer han.

Før han legger til:

— I de verste partiene, og under de verste forholdene må man ha et panser på kroppen. Og det følte vi at vi hadde – et panser mot elementene.

Copyright © Elements Production AS